2009. november 29., vasárnap

HS7 A+Zs (ZsöllyeHANGulatban: december 3. csütörtök, 20h)

A mint akusztik
A HS7 a 2007-es évet egy különleges akusztikus koncerttel nyitotta a Művészetek Palotájában. A visszafogott, csendesülős fellépésen a Hevenyesek újrahangszerelt dalokkal örvendeztették meg a közönséget. Bizonyítva azt, hogy a dalok így is hatnak a hallgatókra, s a szövegek még inkább megragadják gondolatainkat. Azóta a Katona Színházban és az MR2-Petőfi Rádióban is hallhattuk az új köntösbe öltöztetett számokat.

Á mint Ábrahám Zsolt
A HS7 gitárosa. A Szállj ki és gyalogolj! című lemez 2004-es megjelenése után váltotta Balczer Gábort. A szegedi Időrablókból, Yonderboi Splendid Isolation lemezéről és a Yonderboi Kings Of Oblivion koncertjeiről és a Neo-ból ismert zenész érkezése után alakult ki a jelenlegi ötös fogat.

B mint Border Breakers Award különdíja
Az European Breakthrough Award nevű különdíjat a HS7 tagjai 2006-ban vették át a franciaországi Cannes-ban. Az MTV Europe, a MIDEM és az EU közös díjára a zsűri több száz, különböző EU-s országból választotta ki a Heaven Street Sevent.

C mint Cukor
A 2000-es album az első olyan HS7-nagylemez, amely kizárólag magyar nyelvű számokat tartalmaz. A Cukor kiadása után egy csapásra országosan elismert, komoly fellépésekkel rendelkező zenekarrá vált az addig kevésbé ismert együttes.

D mint Dél-Amerika
A zenekar egyik legismertebb száma. A 2002-ben megjelent Kisfilmek a nagyvilágból című album harmadik kislemezdala. A kuplés dalhoz az ismert képregényrajzoló, Gróf Balász készített rajzfilmes klipet.

E mint Ez a szerelem
A 2002-es Kisfilmek a nagyvilágból című album második kislemezdala igazi slágerré nőtte ki magát az országban. A HS7 egyik legsikeresebb dalából klip is készült hamupipőkés erdei üldözéssel.

F mint Fonogram-díj
A Szállj ki és gyalogolj! című 2004-es lemezért a zenekar 2005 elején kapta meg a díjat az év hazai rock albuma kategóriában. Olyan zenekarokat utasítottak maguk mögé, mint például a Kispál és a Borz és a Zorall.

G mint Goal
Az 1996-ban készült lemez csak egy évvel később, a Warner Music Hungary 1G Records nevű cégével kötött szerződés után került a boltokba. Az első komoly klipes dal, a Wallflower helyet kapott a Z+ és a Juventus rádió műsorában is, de felbukkant a Music Televisionben is. A zenekart többen egy ausztrál együttesnek nézték az angol szövegek miatt. Tévesen.

I mint indie
A HS7 zenei besorolása nem könnyű, hiszen a popzene fogalma hazánkban a mai napig sem tisztázott (ez azért érdekes, mert a zenekar többször is „előjelek nélküli” popzeneként definiálta, definiálja saját stílusát). Az együttes zenei stílusa nevezhető alternatív rocknak, ám a leginkább találó címke (ha már valaki címkézni szeretne) a gitárpop.

J mint Jappán
Az együttes jelenlegi billentyűse, Takács Zoltán, alias Jappán 1998 őszén csatlakozott a HS7-hez a Budapest Dolls című album megjelenése után. Jappán a billentyűs hangszerek mellett remixeket is készített, jó ideje pedig producerként is aktív.

K mint Kisfilmek a nagyvilágból
A 2002-es nagylemez többek között olyan emlékezetes számokat tartalmaz, mint az energikus Ezután, a Veled is megtörténhet, és a felejthetetlen Dél-Amerika. Az album megjelenése után a HS7 már tagadhatatlanul egy Magyarország legnépszerűbb bandái közül. A fesztiválokon a hazai zenekarok fősávjában léptek fel olyan együttesek előtt, mint például a Fun Lovin Criminals.

N mint Németh Róbert
A basszusgitáros egyike a HS7 alapító tagjainak. Szűcs Krisztiánnal az esztergomi főiskolás évek alatt alapították a zenekart. A feldolgozós bulik, teaházi akusztikus gitározások után fokozatosan fordultak komolyra a dolgok, és 1995-ben elindult a HS7, valamint elkészült és meg is jelent (kazettán, magánkiadásban) Tick Tock No Fear c. debütáló anyag.

O mint Orbán Gyula
A dobos szintén a zenekar eredeti felállásához tartozik. Kiss Endre alapító-gitárossal, és a később csatlakozó Balczer Gáborral a paksi Houdinis együttesből ismerték egymást.

P mint Presser Gábor
A magyar zenei élet egyik legismertebb alakja két szám erejéig a HS7 vendége volt a Művészetek Palotájában megrendezett akusztikus koncerten. A zenész több fórumon is az egyik kedvenc hazai zenekaraként emlegette a HS7-t.

R mint REM
A hazai sikerek eredményeként a HS7 lehetőséget kapott, hogy a világhírű REM előtt lépjen fel 1999-ben a Kisstadionban. A megrögzött gyűjtő Peter Buck még lemezt is kért - és kapott is - a zenekartól. Mike Mills is kért – neki sajnos nem jutott, mert a fiúk csak egy CD-t vittek a Kisstadionba.

S mint Soerii & Poolek
A lassan már két éves múltra visszatekintő zenei formáció alapítója a HS7 billentyűse, Jappán és A Kutya Vacsorájából ismert Kovács Geri. A zenei őrület kellékei: törpék, álarcok, topless táncosok és kifordított-befordított popslágerek.

Sz mint Szűcs Krisztián
Az együttes alapító tagja és egyben frontembere, Magyarország legjobb dalszövegíróinak egyike, Yonderboi zenekarának, a Kings of Oblivionnak az énekese, a The Twist frontembere.

T mint The Twist
Egy újonnan alakult zenekar a Heaven Street Seven-es Szűcs Krisztián és Ábrahám Zsolt, az Amber Smith-es Ács Oszkár és Szőcs Gergő (Realistic Crew, Yonderboi, Jazzékiel) részvételével. A kizárólag angol nyelvű dalokat író együttes a ’60-as évek zenei világához nyúl vissza. Szűcs Krisztián egy interjúban „flu beat”-nek, azaz influenzás beatnek nevezte a The Twist stílusát, utalva arra, hogy a beteg ember érzékenyebb a rossz, de ugyanúgy jó dolgok befogadására is.

Zs mint Zsöllyehangulat
„ZsöllyeHANGulat – színházterem könnyűzenére hangolva”– a Fővárosi Művelődési Házban (azaz az FMH-ban) idén októberben egy csapatnyi fiatal exkluzív koncertsorozatot indít. Nincs kétség: a könnyűzenei történelméről is híres helyszín, az FMH programkonyhájának legízletesebb fűszere ez az őszi sorozat.
A november végén induló egyedi hangulatú koncertszéria során egy kényelmes színházszékből hallgathatjuk kedvenceink koncertjeit.

interjú: Hajdú Eszter